Platform Drentse Musea

Museumcongres

Het Platform organiseert elk jaar in het najaar het Drentse museumcongres. Een dag vol met lezingen van keynote sprekers, interessante workshops en goede contacten opdoen tijdens de borrel. Met elk jaar een nieuw relevant thema.

Het congres vindt plaats bij een van de theaters of congrescentra in Drenthe en is bedoeld voor:

  • vrijwilligers, medewerkers en besturen van Drentse musea
  • medewerkers van erfgoedorganisaties en culturele organisaties in Drenthe
  • beleidsmakers op het terrein van de musea
  • provinciale bestuurders, wethouders en ambtenaren van de gemeenten in Drenthe
  • medewerkers en vrijwilligers van musea in Nederland
  • medewerkers van erfgoedorganisaties en culturele organisaties in Nederland

De voertaal tijdens het congres is Nederlands.

Historie

Drents museumcongres 2019
Museum voor iedereen

Steeds meer musea willen zich inzetten om toegankelijk te worden. Maar waar begin je? Hoe ontwikkel je beleid? Welke aanpassingen kun je doen? Hoe zorg je dat mensen zich echt welkom voelen in jouw museum? Over deze vragen en meer ging het museumcongres in 2019 met als titel 'Museum voor iedereen. Een praktische kennisdag over de toegankelijkheid van musea, hun tentoonstellingen en website.'

Met lezingen en workshops o.a. van Cathelijne Denekamp - Rijksmuseum, Albert Kool - Drents Museum, Natalie De Neef en Tamara van Laarhoven - De Zonnebloem, Nynke Feenstra (toegankelijkheidsconsultant) en Willy van der Schuit (tentoonstellingsmaker).


Datum: maandag 18 november 2019

Locatie: Hunebedcentrum

Plaats: Borger

Drents museumcongres 2018
Storytelling

Storytelling gaat over interactie; over beeldend vertellen. Want wat is nu eigenlijk hét verhaal van je museum? Wat is de kern: wat is jouw unieke verhaal? En hoe ga je dat verhaal aan de man brengen? Want je moet ook het juiste verhaal aan de juiste doelgroep op het juiste moment in de juiste ‘taal’ vertellen!


Met lezingen en workshops van Raymond den Boestert - Vertelacademie, Harry Tupan - Drents Museum, Corine van Impelen -Naturalis, Pepijn Wilbers - Studio Louter, Marc van Hasselt - Novitas Heritage en Marius Gosschalk - Gosschalk training & coaching met theater.


Datum: maandag 12 november 2018

Locatie: Wildlands

Plaats: Emmen

Drents museumcongres 2017
Marketing en fondsenwerving

Het 6e Drentse museumcongres gaat in op het onderwerp 'Marketing en Fondsenwerving' en heeft o.a. bijdragen van Astrid Crum - Marketing Drenthe, Meike Moors - Museumvereniging, Annemarijn Boelen - VSB Fonds, Boris Brink - K&C Drenthe en Albert Haar. We gaan aan de slag met museummarketing, fondsenwerving, crowdfunding en meer!

Het congres is bedoeld voor vrijwilligers, professionals en besturen van de musea in Drenthe; medewerkers van culturele organisaties in Drenthe, Friesland en Groningen; beleidsmakers op het terrein van de musea en provinciale en gemeentebestuurders.


Datum: maandag 13 november 2017

Locatie: Theater de Winsinghhof

Plaats: Roden