Platform Drentse Musea

Hunebedcentrum en Gevangenismuseum verkozen to Kidsproof museum 2024

Sinds 2011 kunnen kids als museuminspecteur jaarlijks de musea beoordelen. Door een inspectie in te vullen in de app of op de site vertellen ze over hun bezoek. Museuminspecteurs, kinderen tot en met 12 jaar, vullen tijdens of na hun bezoek een beoordeling in. Door vragen in te vullen als: 'Hoeveel sterren krijgt dit museum van jou?', Wat zou jij doen als je de baas van dit museum mag zijn?' krijgt het museum een score. Uit de scores van een heel seizoen komen de Kidsproof musea. Een Kidsproof museum is door kinderen gewaardeerd met minstens vier sterren. Kidsproof musea zijn daarmee een gegarandeerd interessant museumbezoek voor families. Dankzij meer dan 9.000 museuminspecteurs en 15.000 inspecties zijn er landelijk 77 Kidsproof musea gekozen voor 2024, waarvan er twee te vinden zijn in de provincie Drenthe.

Het Hunebed centrum mag zich dus een jaar lang een Kidsproof museum noemen. Waarom is het Hunebedcentrum dan zo leuk? Eén van de kinderen geeft als beoordeling: “Het is heel leuk omdat je muziek kan maken en de oermensen zijn heel lief. De speurtocht is ook heel leuk.” Het Hunebedcentrum zet zich in om ook voor kinderen een boeiende en leerzame ervaring te bieden. “Wij willen dat het museum voor kinderen een fijne omgeving is waarin zij kennis kunnen maken met de prehistorie van Drenthe en de invloed daarvan op hun huidige omgeving. Door het behalen van het keurmerk kidsproof weten we zeker dat we dit op een goede manier doen.” vertelt Karla de Roest, hoofd Educatie. Het Hunebedcentrum mocht ook de afgelopen jaren al het keurmerk kidsproof dragen.

Ook het Gevangenismuseum mag het stempel Kidsproof museum een jaar lang dragen. Het Gevangenismuseum is een modern en interactief museum, waar veel te beleven is voor jong en oud. Éen van de beoordelingen: “Super leuk en kindvriendelijk museum. Rondleiding "de rode pannen" is echt aan te raden. Speurtochten voor kinderen maken het een mooie dag.