Platform Drentse Musea

Na het succes van onze Frieslandtour in 2023 en de Limburgtour in 2024 heeft stichting Dag van het Kasteel voor de volgende editie van het grootste landelijke erfgoedfestival voor kastelen, buitenplaatsen, verdedigingsbouwwerken, ruïnes en edelmanshuizen de provincie Drenthe verkozen tot focusregio! Dat betekent dat we dit jaar extra aandacht willen vestigen op al het goede dat de Drentse locaties te bieden hebben. Deelname aan Dag van het Kasteel is gratis. Door mee te doen, vergroot je je bekendheid, trek je meer bezoekers aan, en krijg je de kans om een nieuwe doelgroep te bereiken. (Kasteel)locaties bepalen zelf hun toegangsprijs en hun eventuele meerprijs voor activiteiten.

In november organiseert Dag van het Kasteel een bijeenkomst in Drenthe. Ben jij betrokken bij een (erfgoed)locatie in Drenthe? En wil je graag weten wat Dag van het Kasteel jou te bieden heeft? Meld je dan hier aan voor de gratis bijeenkomst op 6 november. Er zijn slechts 20 plekken beschikbaar, dus wees er snel bij!

Dag van het Kasteel
Dag van het Kasteel is hét evenement waar kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in Nederland tot leven komen! Elk jaar openen meer dan honderdtwintig bijzondere locaties in het Pinksterweekend, volgend jaar van 6 t/m 9 juni, hun poorten voor bezoekers van alle leeftijden. De stichting heeft als missie om kastelen en buitenplaatsen toegankelijk te maken voor een breed publiek. We werken samen met eigenaren, vrijwilligers en erfgoedliefhebbers om dit stukje Nederlands erfgoed te behouden en te delen. Met programma’s, rondleidingen en creatieve activiteiten laten we zien hoe waardevol deze historische locaties zijn. Dag van het Kasteel wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en de VriendenLoterij. Voor meer informatie en om je aan te melden, bezoek onze website https://dagvanhetkasteel.nl/

‘Naar Buiten!’
‘Naar Buiten!’ is volgend jaar het thema van Dag van het Kasteel. In het Pinksterweekeinde (6 tot en met 9 juni 2025) openen traditiegetrouw honderden (kasteel)locaties hun deuren. De stichting nodigt jong en oud uit om bijzondere buitenruimtes te beleven en de historische context van kastelen op een nieuwe manier te ervaren. “In deze prachtige tuinen door heel Nederland kunnen bezoekers zich onderdompelen in een wereld van natuurlijke schoonheid en historische betekenis”, aldus de stichting. “Daarom hebben we voor 2025 gekozen voor het thema ‘Naar Buiten!’, waarbij we de verhalen en pracht van deze groene oases centraal stellen”.
Meer informatie over het thema: Thema 2025 - Dag van het Kasteel