Platform Drentse Musea

Onze collega's van Erfgoedpartners uit Groningen organiseren a.s. dinsdag 23 januari een 'platform collecties' met als onderwerp: Controversieel erfgoed. Ook Drentse musea en erfgoedorganisaties zijn van harte uitgenodigd om aan het programma deel te nemen. o.a. Albert Abuys van Museum Herinneringscentrum Kamp Westerbork zal spreken.

door Erfgoedpartners
Erfgoed is in beweging en dagelijks onderwerp van discussie in de samenleving. Door de jaren heen verschuiven normen en waarden, ook omtrent erfgoed. Denk aan maatschappelijke discussies rondom roken, sinterklaasvieringen, kolonisatie, de Tweede Wereldoorlog, roofkunst, tradities waarbij dieren een rol spelen, etc. Hoe ga je daar als museum/tentoonstellingsmaker/collectiemedewerker mee om?

Hoe zorg je dat verschillende perspectieven aan bod komen en ga je ethisch met je collectie om? Hier gaan we met drie sprekers over in discussie.

Programma
13.45 uur: Inloop en ontvangst met koffie/thee
14.00 – 14.45 uur: Wonu Veys: Representatie, relaties en respect. De Oceanië- collecties in Nederland
Hoe ga je op een meerstemmige manier om met erfgoed? Waarvoor gebruik je je collectie? Doe je onderzoek naar je collectie? Hoe stel je je collectie tentoon met respect voor je objecten en je bezoekers? Hoe bewaar je objecten? Wie raadpleeg je bij het schrijven van tentoonstellingsteksten? Hoe werk je samen met groepen, gemeenschappen en hedendaagse kunstenaars? Hoe zorg je voor een verbinding tussen de tijd waarin we nu leven en historische objecten? Wonu Veys gaat op al deze zaken in. Zij is conservator Oceanië bij het Nationaal Museum van Wereldculturen en is lid van de Raad van Advies van het Abel Tasman museum in Lutjegast.

14.45 – 15.00 uur: vragen aan Wonu Veys en discussie

15.00 – 15.30 uur: Guido Abuys: De dilemma’s van de collecties van kamp Westerbork
Bij het verzamelen en (digitaal) tentoonstellen van Joods erfgoed kom je verschillende ethische dilemma’s tegen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de laatste persoonlijke brieven die geschreven zijn door de mensen die zijn gedeporteerd en vermoord door de nazi’s?

Maak je die wel of niet digitaal beschikbaar? Wat doe je met interviews die in de loop van de jaren zijn afgenomen onder met name mensen die kamp Westerbork hebben overleefd? Hoe maak je deze indringende verhalen toegankelijk voor het publiek? En hoe ga je om met objecten van nooit teruggekeerde Joodse Nederlanders doe zij tijdens de oorlogsjaren in bewaring hebben gegeven of hebben verstopt? Guido Abuys gaat in op de dilemma’s waar hij in zijn werk als curator in Herinneringscentrum Kamp Westerbork mee te maken heeft.

15.30 – 15.45 uur: vragen aan Guido Abuys en discussie
15.45 – 16.15 uur: Inge Schriemer: Menstruatiecultuur in collecties

In Nederlandse erfgoedcollecties is tot dusver weinig aandacht voor menstruatie, terwijl de menstruatiecyclus veel impact heeft op het alledaagse leven. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vond het tijd om hier verandering in te brengen.

Conservator Inge Schriemer werkt aan een participatief project over menstruatiecultuur. Ze verzamelt persoonlijke verhalen en voorwerpen die te maken hebben met menstruatie, vanaf 1965 tot nu. Daarvoor gaat ze in gesprek met mensen over menstruatiecultuur. Zo sprak ze onder anderen over menstruatiearmoede, over menstruatieproducten en duurzaamheid, over culturele taboes en nog veel meer. Het project is nog gaande, maar Inge zal vertellen over de voorlopige opbrengsten en leerpunten van het project. Inge Schriemer is conservator ontwikkeling, zingeving en ontspanning bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

16.15 – 16.30 uur: vragen aan Inge Schriemer en discussie
16.30 – 17.00 uur: afsluiting

Locatie
Provinciehuis Groningen: Martinikerkhof 12, 9712 JG Groningen

Aanmelden
Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht en kan tot en met uiterlijk 19 januari. Ga naar de aanmeldpagina van Erfgoedpartners en meld je aan.

Afbeelding: Wikimedia Commons via Erfgoedpartners