Platform Drentse Musea

Begin juli heeft de BankGiro Loterij samen met private fondsen bekend gemaakt dat zij de culturele sector ondersteuning gaan geven via het nieuw opgerichte (en tijdelijke) Kickstart Cultuurfonds. Voor theaters, concertzalen, musea en theaterproducenten is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht om deze organisaties te helpen aanpassingen door te voeren die nodig zijn in de 1,5 meter samenleving.

De aankomende tijd zal de 1,5 meter richtlijn van kracht blijven. Dat is een belangrijk obstakel voor de sector om weer volop creatief aan de slag te kunnen. Er zullen voorlopig dan ook geen volle museumzalen mogelijk zijn, en daarmee zijn veel tentoonstellingen niet rendabel en dreigen ze te sneuvelen. “En dat betekent een verarming van het culturele aanbod in Nederland”, aldus Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds en woordvoerder van Kickstart Cultuurfonds.

Het Platform is heel blij met de mogelijkheden die het fonds biedt en gaat namens 16 Drentse musea een aanvraag indienen bij het Kickstart Cultuurfonds om aanpassingen door te voeren die te maken hebben met de 1,5 metercriteria.