Prachtig nieuws voor de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe (en ook voor de Belgische Kolonie Wortel) want zij worden bijgeschreven op de werelderfgoed-lijst. Hiermee erkent het Werelderfgoedcomité van Unesco de wereldwijde uitzonderlijke en universele waarde van deze landbouwkoloniën voor armoedebestrijding in Veenhuizen, Frederiksoord, Wilhelminaoord en Wortel (België).
Iets meer dan 200 jaar geleden ontstonden de Koloniën van Weldadigheid toen Johannes van den Bosch in 1818 de Maatschappij van Weldadigheid oprichtte om armoede in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden te bestrijden. Arme gezinnen, bedelaars en zwervers kunnen gaan werken in één van de Koloniën van Weldadigheid. Ze krijgen een eigen woning en een stukje grond om te bewerken. Een hard bestaan. Door middel van arbeid en scholing wordt de kolonisten discipline bijgebracht, zodat ze na verloop van tijd in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Het grootste oppervlak van de Koloniën van Weldadigheid ligt in Drenthe, in Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord. Maar er zijn ook Koloniën in Willemsoord en Ommerschans in Overijssel en in Wortel en Merksplas in Vlaanderen. Vier van de zeven koloniën krijgen nu de werelderfgoedstatus.
Het landschap van de Koloniën van Weldadigheid werd ingericht op een geordende en symmetrische manier die bewoners aan moest sporen tot rationeel en productief gedrag, zodat mensen zelfredzaam konden worden. In de Koloniën ervaar je deze structuur nog steeds als je kijkt naar de monumentale lanen, waterwegen, akkers en bebouwing. Het bijzondere verhaal en het unieke landschap dat eruit voortkwam leidden tot de Unesco werelderfgoed status.
Cees Bijl, gedeputeerde van de provincie Drenthe en voorzitter van de Stuurgroep die de nominatie voorbereidde geeft aan dat de vlag uit kan. En dat zijn we helemaal met hem eens. Cees Bijl vertelt: “Sinds 2012 spannen provincie Drenthe, provincie Antwerpen, betrokken gemeenten, erfgoedorganisaties en vele bewoners van de gebieden in Nederland en Vlaanderen zich samen in voor het aantonen van de wereldwijde uniciteit van de Koloniën van Weldadigheid. De erkenning van de Koloniën van Weldadigheid als UNESCO Werelderfgoed is de ultieme kroon op al het werk dat is verricht. Het is ook een relevante toevoeging op de Werelderfgoedlijst vanwege het wereldwijde actuele onderwerp armoedebestrijding. We zijn ontzettend trots dat we in het rijtje staan tussen de Waddenzee en de Taj Mahal. De vlag kan uit.”
Foto: Miranda Drenth