Platform Drentse Musea

Weten jullie álles van ál jullie collectiestukken? Of wil je van dat ene object wel eens weten hoe oud het nu precies is, hoe het verkleurde object er oorspronkelijk uit zag, of hoe je het object optimaal kunt bewaren? Op 13 en 14 november krijg je in het Hunebedcentrum in Borger de kans om samen met het Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onderzoek te doen naar jullie collectiestukken. Onder de naam Lab op Pad slaat de RCE een brug tussen wetenschap, kunst en cultuur.

Onderzoekers gaan met mobiele onderzoeksapparatuur naar musea toe om ter plekke materiaal-technisch onderzoek te doen naar objecten in hun collectie. De RCE hoopt met Lab op pad vooral ook de kleine en middelgrote musea bereiken en te helpen met de onderzoeksmogelijkheden van dit mobiele lab.

Musea, maar ook archieven en andere erfgoedinstellingen uit de omgeving, kunnen langs komen en kosteloos onderzoek laten uitvoeren naar meegebrachte objecten uit hun collectie. Welk soort vragen de onderzoekers met de meegebrachte apparatuur kunnen behandelen, vind je in de Lab op Pad-infographic.

Aanmelden
Musea en andere collectiebeheerders die willen langskomen om objecten te laten onderzoeken, kunnen zich aanmelden (Let op: voor 20 september).

Foto: RCE - Het apparaat is de mobiele XRF, voor XRF-spectroscopie. De foto toont een roodbakkend aardewerkstuk is 16e eeuws. Specialist en onderzoeker is Luc Megens.