Platform Drentse Musea

Nu de deuren van de musea gesloten zijn, worden de museummedewerkers creatief met allemaal online initiatieven. Ook in deze uitzonderlijke tijd ontstaan mooie ideeën, die ervoor zorgen dat musea - ondanks de tijdelijke sluiting – hun collecties kunnen blijven delen met het publiek.

Veel musea delen wekelijks een verhaal uit de collectie online, zoals het Stedelijk Museum Coevorden met hun wekelijkse rubriek 'In the spotlight', Museum Collectie Brands met #collectievissen en Museum De Buitenplaats die naast de wekelijkse hoogtepunten uit de collectie met #throwbackthursday terugblikt naar mooie momenten in de geschiedenis van het museum.

Het Drents Museum kwam met het initiatief #vraaghetDM en geeft via video's op facebook antwoord op de vragen die binnenkomen. Verschillende musea reageren op de hit op instagram 'Tussen kunst en quarantaine' wat mooie foto's oplevert. Er zijn ook andere mooie ideeën zoals het onderdeel Hunebedhunters van het Hunebedcentrum en Museum Havezate Mensinge met hun achter-de-schermen-challenge!

creatieve musea in coronatijd

foto: facebook.com/HetDrentsMuseum

Landelijke initiatieven die kunnen inspireren

Op de websites van onder meer Rijksmuseum van Oudheden, Dordrechts Museum en Museum de Lakenhal kunnen bezoekers een virtuele rondleiding door het museum krijgen. Het Zaans Museum opent zelfs een online Thuismuseum. In deze ‘nieuwe dependance’ worden inspirerende vlogs over objecten gedeeld en vind je thuisworkshops.

Online museumtips voor de jeugd

Ook kinderen kunnen online een Kidsproof museum bezoeken. Zo delen NEMO en het Spoorwegmuseum proefjes voor thuis en op de website van het Van Gogh Museum kunnen kinderen kleurplaten downloaden, schoollessen volgen of een podcast luisteren. Museum het Mauritshuis heeft voor de jongste jeugd een quiz over de 17e eeuw en gamen kunnen kinderen bij Geofort.

Zie ook de volgende links van het LKCA en het DEN om inspiratie op te doen!