Platform Drentse Musea

Woensdagmiddag 4 september hebben musea, de vakbonden FNV, CNV, CMHF en Kunstbond het cao-akkoord 2024-2026 officieel ondertekend in het Rijksmuseum. Op 17 juli jl. hebben alle partijen, na consultatie van hun achterban, definitief ingestemd met de nieuwe Museum-cao. Deze cao heeft een looptijd van twee jaar en geldt sinds 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2026.

Belangrijk zijn de 2 structureel overeengekomen loonsverhogingen: per 1 juli 2024 wordt het loon van iedereen die onder de CAO valt met 5% verhoogd en per 1 juli 2025 komt daar 3,5% bij. Ook zijn er verschillende procesafspraken gemaakt over onder meer het flexibiliseren van de feestdagen en de invoering van een Individueel Keuze Budget (IKB).

Diversiteitsdagen; alle tweede Christelijke feestdagen plus Hemelvaartsdag kunnen worden omgezet in een Diversiteitsdag. Deze dagen kunnen naar keuze worden opgenomen. Daarnaast wordt 1 extra Diversiteitsdag toegevoegd aan het verlofsaldo van de medewerker. Afgesproken is om de diversiteitsregeling per 1 januari 2025 te laten ingaan.

Individueel Keuze Budget; een projectgroep bestaande uit leden vanuit de sector, de vakbonden en ervaringsdeskundigen zal zich buigen over de ontwikkeling van een Individueel Keuze Budget. Daarbij wordt onder meer ook gekeken naar de mogelijkheden van tijdsparen met een doel (ten behoeve van bijvoorbeeld een sabbatical, educatie, zorg en mantelzorg en vroegpensioen), omgang met plusuren / tijd-voor-tijd-afspraken.

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over onder andere reiskosten woon-werkverkeer en thuiswerkvergoeding.

Lees hier het volledige akkoord.