Platform Drentse Musea

November: Maand van het Digitaal Erfgoed

Georganiseerd door het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE)

De hele maand november worden de meest actuele vak ontwikkelingen gepresenteerd, online en op locatie. Hét moment om resultaten, nieuws en ontwikkelingen rond digitalisering van cultuur te delen en vooruit te kijken naar de kansen die er liggen. Volg workshops, lezingen en symposia die partners in het netwerk organiseren en laat je inspireren voor je plannen voor 2024.

De Maand van het digitaal erfgoed is er voor alle professionals en vrijwilligers binnen de erfgoedsector, de ontwerpsector, digitale cultuur en podiumkunsten. Bijvoorbeeld mensen die verantwoordelijk zijn voor de digitalisering, collectiebeheer of medewerkers die zich bezighouden met communicatie en publiekstaken. Ook cultuurmakers, journalisten, onderzoekers/studenten en andere professionals zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de events.

Je bent natuurlijk van harte uitgenodigd om de presentaties, workshops, symposia, kennissessies of andere activiteiten in de Maand van het digitaal erfgoed bij te wonen. Wil je op de hoogte blijven van wat er gaat komen? Houd het programma via de site van de NDE in de gaten.

Een greep uit het programma:

Aan de slag met (opschonen van) termen in je collectieregistratie | 7 & 21 november in Delft

Hoe kies je een terminologiebron die past bij jouw organisatie? En hoe schoon je vervuilde collectiedata op?Door het gebruik van dezelfde termen verbetert de kwaliteit van je collectieregistratie enorm. Bovendien kan digitaal erfgoed dan nog beter met elkaar worden verbonden. Daarom ga je in deze cursus dieper in op het gebruik van termen in de collectieregistratie. Hierbij ligt de nadruk op het beschrijven van objecten aan de hand van terminologiebronnen, zoals thesauri en trefwoordenlijsten.

'Leveranciersdag: collectie-informatiesystemen in actie' | 14 november in Eindhoven

Ben je op zoek naar een nieuw collectie-informatiesysteem? Of overweeg je een upgrade van je huidige systeem? Leveranciers verzorgen demo’s en praten je bij. Wil je meer weten over hoe je financiële ondersteuning kunt krijgen in 2024 voor de overstap naar software die NDE-compatibel werken mogelijk maakt? Kom dan naar de leveranciersdag. We lanceren de nieuwe versie van het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties en een handig nieuw hulpmiddel: de Keuzewijzer collectie-informatiesystemen.

Voor vragen over het digitaliseren van je collectie en (het kiezen van) collectiebeheersystemen kun je bij onze coaches digitalisering terecht. Museumcoördinator Ingeborg en bij digitaal (erfgoed)coach Bibi Bodegom ondersteunen graag. Bibi en Ingeborg zijn over dit onderwerp te bereiken via het mailadres: digitalisering@platforomdrentsemusea.nl.

Het volledige programma van Maand van het Digitaal Erfgoed is te vinden op de website van Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE).