Platform Drentse Musea

De eerste online editie van het Drents museumcongres was een groot succes. De meer dan 100 deelnemers, 12 fantastische sprekers en het innovatieve platform Let's Get Digital van Event Insight maakten het tot een bijzonder inspirerende middag.

Vanuit de studio van het Drents Museum werd gestreamd en sprak de coördinator van het Platform Drentse Musea als gastvrouw in de online lobby de deelnemers van het museumcongres toe. De middag vol inspirerende sprekers vloog voorbij. Van een inspiratiesessie van Sandra Verderl over digital engagement in het Mauritshuis, tot een workshopronde met een keuze uit workshops over cultureel ondernemerschap, subsidie aanvragen en contentmarketing werd de middag afgesloten met een paneldiscussie over de ontwikkelingen bij de Drentse musea gevolgd door een netwerkcarrousel.

De Drentse musea tonen veerkracht en maken gebruik van verschillende digitale activiteiten om in contact te blijven met hun publiek. Zo vertelde Mariëlle Kooij over de luistertocht die het Nationaal Gevangenismuseum heeft gemaakt i.s.m. Suzanna Jansen door Veenhuizen. Een mooie manier om de capaciteit van het museum te vergroten door de buitenruimte in te zetten. Nadine Lemmers vertelde over de verschillende online activiteiten die het Hunebedcentum heeft ingezet om in contact te blijven met hun bezoekers zoals de lezingen die via livestream beschikbaar worden gesteld.

Willy Smid van het Onderduikersmuseum en Marga Renkema van het Drents Archief vertelden over hun gezamenlijke project ‘het Oorlogsdagboek van Drenthe’. Dit is een nieuwe interactieve lesmethode die gebruik maakt van augmented reality en die ingezet wordt om in tijden van corona in contact te blijven met de scholen. En dit was nog maar het tipje van de sluier van de ontwikkelingen bij de Drentse musea!

De netwerkcarrousel waarin de deelnemers willekeurig voor 2 minuten met elkaar gematcht werden, zorgde voor een leuke afsluiting van dit online evenement.

Het Dagblad van het Noorden schreef er het volgende artikel over:

Niet eerder had het Drents museumcongres zoveel deelnemers. Met ruim 30% meer deelnemers dan het museumcongres in 2018: het museumcongres dat hiervoor het best bezocht was.