
Voor musea die werken aan digitalisering of het online delen van collecties, is het vaak een uitdaging om uit te zoeken wat wel en niet mag op het gebied van auteursrecht. De website regeljerechten.nl, ontwikkeld door het Netwerk Digitaal Erfgoed, biedt hiervoor al langer ondersteuning, en is onlangs vernieuwd.
Wat is er veranderd?
De site is overzichtelijker gemaakt en inhoudelijk geactualiseerd. Met behulp van een beslisboom kunnen musea (en andere erfgoedinstellingen) stap voor stap bepalen of een werk auteursrechtelijk beschermd is, en wat de mogelijkheden zijn om het te gebruiken of te publiceren.
Er is ook meer aandacht voor recente ontwikkelingen in de wetgeving. Zo is de zogeheten ‘Out-of-Commerce’-regeling toegevoegd. Deze maakt het mogelijk om werken die niet meer in de handel zijn, onder voorwaarden toch online te delen – bijvoorbeeld via een collectieve licentie.
Praktische hulpmiddelen
Naast de beslisboom biedt regeljerechten.nl nu ook handige voorbeeldteksten voor veelvoorkomende situaties. Denk aan afspraken rond schenkingen, het overdragen van rechten of het gebruik van Creative Commons-licenties. Deze kant-en-klare juridische teksten helpen om afspraken goed vast te leggen, zonder dat je alles zelf hoeft uit te zoeken.
Wat heb je eraan als museum?
De tool kan helpen bij het beantwoorden van praktische vragen, zoals:
- Mag ik deze foto online zetten?
- Kan ik dit werk digitaliseren voor behoud?
- Hoe regel ik toestemming voor gebruik?
Ook als je weinig ervaring hebt met auteursrecht, is de tool goed bruikbaar. Je hoeft geen juridische achtergrond te hebben om ermee aan de slag te gaan.
Meer weten?
De vernieuwde tool is te vinden op www.regeljerechten.nl. Heb je vragen over het gebruik of wil je eens sparren over digitalisering en rechten? Neem gerust contact op met de digitaal erfgoedcoachvan het Platform Drentse Musea