Platform Drentse Musea

Tijdens de persconferentie op 24 juni vertelden de premier Mark Rutte en minister De Jonge wat de nieuwe regels zijn per 1 juli.  De Museumvereniging komt daarom met een versoepeld protocol voor musea. Daarin wordt nog steeds vastgehouden aan de anderhalve meter als norm; dit betekent dat 1 bezoeker of 1 gezelschap per 10m2 niet wijzigt. Gezondheid blijft voorop staan, maar er zijn aanpassingen op het gebied van de risicogroepen, het vooraf reserveren en de gezondheidscheck.

Herzien protocol Museumvereniging

Het versoepelde protocol gaat in per woensdag 1 juli 2020 en kun je inzien via de link hieronder.

Het protocol is op de volgende onderdelen aangepast:

  1. De definitie van risicogroepen is aangepast. Eerder werden 70+ers als risicogroep benoemd. Nu is dit aangepast naar 'kwetsbare ouderen die moeite hebben om hun zelfredzaamheid te behouden'. Het wordt vrijwilligers van 70+ die in goede gezondheid zijn dus niet meer ontraden om in het museum aan het werk gaan.
  2. In het protocol wordt in plaats van gezelschap voortaan de term huishouden gehanteerd. 
  3. Geen check op gezondheidsklachten bij bezoek aan een museum, maar let op bij groepsactiviteiten daar is wel een gezondheidscheck nodig bij een activiteit binnen met meer dan 100 personen. (Zie punt 13 in het protocol.)
  4. Geen reservering verplicht, maar let op bij groepsactiviteiten daar is wel een reservering nodig bij een activiteit binnen met meer dan 100 personen. 
  5. Geen verbod op foto’s of video opnamen, maar een verbod kan zonodig opgenomen worden in bezoekvoorwaarden van het museum.

Samenvatting:

  • Vrijwilligers van 70+ in goede gezondheid kunnen weer aan het werk in het museum.
  • Geen reservering verplicht - behalve bij groepsactiviteiten met meer dan 100 personen.
  • Geen gezondheidscheck verplicht  - behalve bij groepsactiviteiten met meer dan 100 personen.

Check de vraag en antwoord pagina van de Museumvereniging voor meer informatie. Daar staan de veelgestelde vragen over het herziene protocol op een rij. Of neem contact op met het Platform.