Tijdens de persconferentie op 18 juni 2021 kondigde het demissionaire kabinet verdere versoepelingen aan waardoor vanaf 26 juni meer publiek naar musea kan. Goed nieuws, want vanaf 26 juni mogen twee keer zoveel mensen in musea als nu het geval is. Waar eerst 1 persoon per 10m2 naar binnen mocht, mag er nu 1 persoon per 5m2 het museum in.
Versoepelingen mét of zonder coronatoegangsbewijs
Wat verandert er nog meer? Allereerst is het reserveren van tijdsloten door publiek niet langer verplicht. Ook het dragen van het mondkapje is niet langer nodig. Het staat individuele bezoekers uiteraard vrij om een mondkapje te blijven dragen als ze dat prettig vinden.
Het kabinet geeft doorstroomlocaties daarnaast de mogelijkheid te kiezen voor toegang met of zonder coronatoegangsbewijs. Een coronatoegangsbewijs is een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of een bewijs van coronaherstel. Musea maken hierin zelf een keuze en de consequenties hiervan zijn verschillend:
- De hoofdregel is dat in musea, monumenten en presentatie-instellingen één bezoeker per vijf vierkante meter aanwezig mag zijn (dat was 10m2), met toepassing van de anderhalve meter en triage + registratie aan de deur. In dit geval is een coronatoegangsbewijs niet nodig.
- Een optie is echter ook dat musea álle bezoekers bij binnenkomst naar een coronatoegangsbewijs vragen. In dat geval kan 100% van de gebruikelijke capaciteit gebruikt worden en wordt de anderhalve meter niet toegepast.
Beide mogelijkheden hebben voor- en nadelen. Bij optie 1 is er geen drempel voor publiek én hoeft enkel de anderhalve meter gehandhaafd te worden. Wel blijft er sprake van een beperktere capaciteit. Optie 2 kent geen beperkingen in capaciteit meer, maar werpt wel een drempel op voor publiek dat een coronatoegangsbewijs moet tonen. Dat kan praktische (vergeten mee te nemen) en principiële bezwaren opleveren.
Door de versoepelingen heeft de Museumvereniging het protocol voor veilige en verantwoorde heropening van musea bijgewerkt. Lees het bijgewerkte protocol via de link. Daarin is alles nog eens precies na te lezen, ook als het gaat om groepsactiviteiten en -evenementen.