Platform Drentse Musea

In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Door het hele land staan we erbij stil dat Nederland dankzij de inzet van militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet werd bevrijd. We herdenken de slachtoffers die daarbij vielen.

Iedere gemeente geeft op haar eigen manier invulling aan de herdenkingen of vieringen, vaak verbonden met de regionale geschiedenis. Ook musea kunnen een initiatief indienen. Je kunt de activiteit beperken tot een kranslegging of je kunt de bijeenkomst combineren met een concert, voordrachten, een stille tocht, gedichten of muziek. Op deze pagina vind je praktische tips en suggesties voor het organiseren van een herdenking: https://www.4en5mei.nl/voor-organisatoren/herdenking-organiseren/

Het Vfonds kent twee reguliere regelingen waarvan gebruik kan worden gemaakt, tot € 5.000,- en vanaf € 5.000,- (altijd 50% cofinanciering). Zie voor de voorwaarden van de regelingen: https://www.vfonds.nl/regelingen/80-jaar-vrijheid.

Beeld: 'Tweede Wereldoorlog. Een Canadese Bren Gun Carrier in de Kerkstraat te Assen op de dag van de bevrijding' | Titel: AG11877 | Bron: Drents Archief, collectie Gemeente Assen | Vervaardiger: Ted Lancefield.