Platform Drentse Musea

Ook in Drenthe vieren we 80 jaar vrijheid! Hieronder vind je meer informatie van de Provincie over invulling van de viering, de subsidiemogelijkheden en geplande activiteiten.

'Op welke grond dan ook' Centraal thema voor alle activiteiten die in Drenthe plaatsvinden rond 80 jaar vrijheid is: ‘op welke grond dan ook’. Een zinsnede uit Artikel 1 van de Grondwet over gelijke behandeling voor iedereen. Daarmee wil Drenthe vooral de bewustwording en betekenis van vrijheid in de breedste zin van het woord onder de aandacht brengen.  

De viering van 80 jaar vrijheid in Drenthe start met de onthulling van een kunstwerk dat Artikel 1 van de Grondwet verbeeldt. Dit kunstwerk komt in de statenzaal van het provinciehuis. De onthulling van dit kunstwerk is de aanloop naar de bevrijdingsmaand.

In de bevrijdingsmaand april vinden diverse evenementen plaats langs de bevrijdingsroute. Deze evenementen organiseert de provincie samen met diverse partners in Drenthe. Meer informatie hierover  is te vinden in het plan van de provincie voor 80 jaar vrijheid. Zie hiervoor www.80jaarvrijheiddrenthe.nl

Subsidieregeling Vanaf 2 oktober 2024 stelt provincie Drenthe de subsidieregeling 80 jaar vrijheid Drenthe open voor aanvragen. Er kan subsidie worden aangevraagd voor:

  • projecten met aandacht voor de thema's vrijheid, gelijkheid en democratie;
  • projecten gericht op vieren, herdenken en herinneren.

Om in aanmerking te komen voor subsidie, is het een voorwaarde dat het evenement of het project interessant is voor een breed publiek in de gehele provincie en daarbuiten. Er kan maximaal
€40.000 subsidie worden aangevraagd. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

Meer informatie over de regeling is te vinden via het Subsidieloket van de provincie. 

Kunstwerk Artikel 1Kunstenaar Jan Willem Deiman uit Foxwolde gaat het kunstwerk maken waarin Artikel 1 van de Grondwet wordt verbeeld. Dat is woensdag 25 september bekendgemaakt tijdens een vergadering van Provinciale Staten in het provinciehuis. De komende maanden gaat hij zijn ontwerp uitwerken. Op 12 februari 2025 wordt het kunstwerk onthuld in de Statenzaal. Meer informatie hierover vindt u op de website 80 jaar vrijheid in Drenthe. Vrijheidsmaaltijd

Tijdens het bevrijdingsfestival in Assen is er een Vrijheidsmaaltijd aangekleed met lezingen en muziek. Het doel is de grootste Vrijheidsmaaltijd van Nederland te houden. 

U kunt ook een Vrijheidsmaaltijd organiseren en helpen om de traditie nog groter te maken! Dat kan in allerlei vormen en maten. Het nationaal comité 4 en 5 mei kan u hierbij ondersteunen.

Zie voor meer info de site van Nationaal comité 4 en 5 mei.  

Vfonds

Het Vfonds biedt subsidiemogelijkheden voor lokale project- (tot € 5.000), nationale, provinciale en regionale projectaanvragen in het kader van 80 jaar bevrijding (vanaf € 5.000).

Let op, er geldt een beperkt budget. Aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Meer informatie via Vfonds

Uw activiteit op de site?Op de website www.80jaarvrijheiddrenthe.nl wordt alle informatie over de viering van 80 jaar vrijheid geplaatst.

Het is de bedoeling om de komende maanden een agenda te vullen vol activiteiten en evenementen. Wilt u uw evenement terugzien op de agenda? Vul dan het formulier in! 

Vragen Heeft u vragen over de viering van 80 jaar vrijheid in Drenthe, dan kunt u contact opnemen door te mailen naar 80jaarvrijheid@drenthe.nl