Platform Drentse Musea

Zestien Drentse musea krijgen ondersteuning van het Kickstart Cultuurfonds om aanpassingen ten behoeve van de 1,5 metercriteria door te voeren! Musea konden in de eerste toekenningsronde van het fonds vanaf 3 augustus een aanvraag indienen om hun museum coronaproof te maken om zo het publiek weer op een veilige en goede manier te ontvangen. Het Platform Drentse Musea heeft namens zestien Drentse musea een aanvraag ingediend en we zijn heel blij en dankbaar dat we kunnen mededelen dat deze zestien Drentse musea ondersteuning krijgen van het Kickstart Cultuurfonds.

Drentse musea in coronatijd

De afgelopen maanden zijn niet makkelijk geweest voor de Drentse musea. Onverwachts drie maanden de deuren moeten sluiten door het coronavirus en vervolgens de benodigde maatregelen doorvoeren om in de 1,5 meter samenleving bezoekers op een veilige en verantwoorde wijze te ontvangen was niet een makkelijke opgave. Veel van de kleine en middelgrote musea in Drenthe hebben geen groot budget om deze aanpassingen door te kunnen voeren. Daarom was het Platform erg blij met de regeling van het Kickstart Cultuurfonds en de mogelijkheid om zestien kleine en middelgrote Drentse musea te helpen door een subsidieaanvraag namens hen bij het fonds te doen. Met de donatie van het Kickstart Cultuurfonds kunnen deze musea de volgende aanpassingen doorvoeren:

  • hun publieke ruimtes nog beter inrichten op de 1,5 meter samenleving
  • een modern kassasysteem met e-ticket systeem aanschaffen
  • de collectiepresentatie/tentoonstelling, de publieksbegeleiding of het educatieprogramma aanpassen aan de 1,5 metercriteria
  • tekortfinanciering van een tijdelijke tentoonstelling oplossen
  • tijdelijke extra publieksvoorzieningen (zoals de inhuur van gastvrouwen/-heren) realiseren

Kickstart Cultuurfonds

Het Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de 1,5 meter samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht.

Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.

Kickstart Cultuurfonds