Platform Drentse Musea

THEMABIJEENKOMST Duurzaam en Verantwoord ondernemen

Activiteiten

Wanneer: 15 januari 2024 10:00 - 15 januari 2024 15:00

Waar: Hunebedcentrum Borger


Wat doet jouw museum al aan verduurzaming en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Het Platform Drentse Musea wil de Drentse musea tijdens deze themabijeenkomst en in de periode erna kennis laten maken met de maatschappelijke ontwikkelingen en (toekomstige) wet- en regelgeving op deze gebieden. Samen gaan we ze vertalen naar concrete maatregelen en oplossingen, leidend tot toekomstbestendig ondernemen. Deze dag wordt georganiseerd vanuit ons Adviespunt Fondsenwerving en Cultureel Ondernemerschap.

De overheden, subsidieverstrekkers maar ook bezoekers, personeelsleden en vrijwilligers verwachten van musea een groter maatschappelijk bewustzijn. Dat dit te behalen is met relatief eenvoudige stappen is lang niet altijd duidelijk. Er zijn grote en kleine maatregelen en oplossingen op het gebied van
- water- en energiegebruik
- reiniging
- afvalstoffen
- maatschappelijke betrokkenheid
- mobiliteit
- bouwen en groen
- inkoop
- eten en drinken
- textiel en
- communicatie.


Zichtbaarheid vergroten
Ook kan duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen de zichtbaarheid van je museum vergroten: boekingssites, toeristische informatieverstrekkers zoals TripAdvisor, etc. geven de mate van Maatschappelijk Verantwoord ondernemen en verduurzaming aan.

Het internationale keurmerk Green Key* kan een mooie kapstok zijn. Hier willen we in 2024 meer aandacht aan besteden. Door nu alvast met je museum in te spelen op al deze ontwikkelingen worden in de nabije toekomst door wettelijke verplichtingen haalbaarder. En het museum wordt aantrekkelijker voor subsidiegevers, de “in bruikleen gevers” van museale stukken en (toekomstige) bezoekers, medewerkers en vrijwilligers.

Laat je inspireren
Op 15 januari organiseert het Platform Drentse Musea daarom een inspiratiedag (incl. lunch) over dit onderwerp in het Hunebedcentrum in Borger. Zij zijn het eerste Drentse museum dat een gouden Greenkey certificaat heeft behaald.

Voorlopig programma (onder voorbehoud):
10:00-10:15 Inloop
10.15 uur Presentatie door Wiepko Siegers
11:00-11:30 Pauze
11:30-12:15 Hunebedcentrum en Greenkey
12:15-13:15 Lunch
13:15-14:15 Greenkey in de praktijk; rondleiding door Hunebedcentrum
14:15-15:00 Wrap up

Aanmelden voor deze inspiratievolle dag kan door een mail te sturen naar info@platformdrentsemusea.nl.

* Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan of lopen vooruit op wat de normale (toekomstige) wet- en regelgeving vereist.

Adres

Hunebedcentrum
Hunebedstraat 27
9531 JT Borger

Kosten

Gratis voor deelnemers Platform Drentse Musea

Aanmelden

Aanmelden o.v.v. naam, museum, aantal personen aan info@platformdrentsemusea.nl