Platform Drentse Musea

Voorjaarstraining Vrijwilligers werven in 3 stappen (1 dag)

Activiteiten

Wanneer: 25 juni 2024 09:30 - 25 juni 2024 16:00


Heb jij behoefte aan tips en handvatten om aan de slag te gaan met het werven van nieuwe gezichten voor jouw erfgoedorganisatie? Erfgoedplatform Overijssel organiseert in samenwerking met Platform Drentse Musea dinsdag 25 juni een maatwerktraining. Je gaat samen met jouw collega aan de slag met het vinden en bereiken van nieuwe gezichten voor jouw museum of instelling.

Recent onderzoek toont het weer aan: de erfgoedsector leunt in belangrijke mate op vrijwilligers. Toch blijkt het in de praktijk voor veel musea en erfgoedorganisaties lastig om het aantal vrijwilligers op peil te houden. Vrijwilligersbestanden vergrijzen in rap tempo en nieuwe aanwas blijft achter.

De Training
Tijdens de trainingsdag op 25 juni herontdek je je eigen organisatie door de ogen van potentiële vrijwilligers en leer je hoe je kunt toewerken naar een divers vrijwilligersbestand. De training wordt verzorgd door (digitaal) erfgoedcoaches Marjanne Foppen van het Erfgoedplatform Overijssel en Ingeborg Bennink van Platform Drentse Musea.

Veel musea en andere erfgoedorganisaties vinden het lastig om nieuwe vrijwilligers te vinden en te behouden. Tijdgebrek, uiteenlopende ambities of onverwachte drempels kunnen er voor zorgen dat potentiële vrijwilligers niet binnenkomen of vroegtijdig vertrekken. In de training gebruiken we principes uit onder meer de gedragspsychologie om hier oplossingen voor te vinden.

Drie stappen
Bij de training staan drie stappen centraal:

  1. Behoeften in kaart brengen
  2. Naar binnen kijken
  3. Concreet stappen zetten

Doelen
Na afloop van de training heb je:

  • Kennis in huis om op een andere manier te kijken naar de eigen organisatie en vrijwilligerswerk.  
  • Handvatten om andere groepen mensen aan te spreken en te enthousiasmeren voor vrijwilligerswerk;  
  • Inzicht in welke factoren ervoor zorgen dat potentiële vrijwilligers afhaken of juist overtuigd raken; 
  • Een concrete, uitnodigende vacaturetekst die je direct kunt inzetten om nieuwe vrijwilligers te werven; 
  • Antwoord op de vraag: Hoe zorg ik dat mijn eigen organisatie(cultuur) aantrekkelijk is voor nieuwe vrijwilligers?  
  • Ideeën om verder aan de slag te gaan met het werven van vrijwilligers

Voor wie?
Deze training is bedoeld voor erfgoedorganisaties uit Overijssel en Drenthe die hun organisatie aantrekkelijker willen maken voor nieuwe vrijwilligers. Bij voorkeur ben je met twee personen van dezelfde erfgoedorganisatie aanwezig, waarvan minimaal één verantwoordelijk is voor vrijwilligersbeleid en/of -coördinatie.


Praktisch
Deze training vindt plaats in Zwolle, in het Huis van de Leefomgeving (Aan de Stadsmuur 79-83, Zwolle). Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen. De cursus gaat door bij een minimale deelname van 3 organisaties.

Vragen over de training? Neem contact op met onze museumcoördinator Ingeborg. Aanmelden kan via het aanmeldformulier van Erfgoedplatform Overijssel.

Afbeelding: Erfoedplatform Overijssel

Adres

Erfgoedplatform Overijssel | Huis van de Leefomgeving
Aan de Stadsmuur 79-83 in Zwolle

Kosten

Kostenloos voor deelnemers Erfgoedplatform Overijssel en Platform Drentse Musea