Platform Drentse Musea

Workshops 10e Drentse museumcongres

A. Digitaal ontsluiten van collecties door Mirjam Verloop
Bekijk inspirerende voorbeelden, breng de huidige digitale activiteiten in kaart en verzamel ideeën voor het vervolg

Inhoud workshop

De workshop gaat over het digitaal ontsluiten van collecties, inspireert en is een denkoefening. Deelnemers aan de workshop horen over manieren om collecties digitaal te ontsluiten, zien voorbeelden en verzamelen ideeën. In het eerste deel van de workshop horen deelnemers over verschillende manieren op collecties digitaal te ontsluiten, zoals via de eigen website of een platform, in de vorm van educatieve materialen, door verhalen te vertellen of via social media. Deelnemers zien veel voorbeelden uit binnen- en buitenland.

In het tweede deel van de workshop gaan deelnemers zelf aan de slag en beschrijven een idee voor het eigen museum. Ze werken vanuit vragen als: Wat doet het museum nu al digitaal? Wat heeft het museum al gedigitaliseerd? Welke toekomstplannen heeft het museum? Of bedenk zonder rekening te houden met tijd, geld of andere middelen, waar wil het museum naartoe? Wat kan een volgende stap zijn?

Biografie Mirjam Verloop

Mirjam Verloop werkt aan digitale projecten voor de cultuursector. Na haar studie was ze jarenlang programmeur en teamleider bij een digitaal bureau. In 2016 besloot ze haar ervaring met digitalisering en technologie te combineren met haar interesse voor cultuur. Sindsdien helpt ze, in dienstverband en als freelancer, culturele instellingen bij het uitwerken van digitale projecten. Met advies en kennis, door een project of een team te begeleiden, of als programmeur en maker van een digitale toepassing. In de afgelopen jaren werkte ze onder andere voor DEN, kennisinstituut cultuur & digitale transformatie, Netwerk Digitaal Erfgoed, Europeana en Museumregister.

B. Collectieregistratie voor beginners door Bibi Bodegom
Aan de slag met de velden van de basisregistratie

Inhoud workshop

Steeds vaker wordt de inhoud van het collectieregistratiesysteem gebruikt om online collectiepresentaties te maken of gegevens uit te wisselen met collega instellingen om samen – al dan niet online – verhalen te vertellen. Dat vraagt om meer publieksvriendelijke collectieregistratie. Daarnaast wilt u natuurlijk ook dat uw gegevens op orde zijn, bijvoorbeeld voor het Museumregister of bruikleenverkeer. Tijdens deze workshop gaat u aan de slag met het registreren van objecten, volgens (inter)nationale museumstandaarden en richtlijnen van de NDE. We behandelen de velden van de Minimale registratie (noodzakelijk voor het Museumregister) en de Basisregistratie zodat u ook met de collectie naar buiten kunt treden. U krijgt tips en trucs voor het gebruiken van (online) hulpmiddelen bij de collectieregistratie en we oefenen met het toekennen van trefwoorden en persoonsnamen met behulp van online thesauri van het Termennetwerk, zoals de Art & Architecture Thesaurus en RKD artists. Het maken van publieksvriendelijke beschrijvingen van uw collectie is na afloop gesneden koek!

Voor wie is deze workshop geschikt? Klik hier voor meer informatie.

Biografie Bibi Bodegom

Bibi Bodegom is een veelzijdige erfgoedprofessional met veel kennis en ervaring op het gebied van projectleiding, museale automatisering, collectieregistratie en digitalisering. Bibi heeft gewerkt met verschillende collectiebeheersystemen als The Museum System, Adlib Windows, Axiell Collections en Memorix Maior. Zij combineert creativiteit met inhoudelijk vakkennis. Bibi’s betrokkenheid en flexibiliteit maken haar tot een bekwame en oplossingsgerichte projectleider. Door klanten en collega’s wordt zij dikwijls gezien als de drijvende kracht achter vele succesvolle projecten. Bibi: “Ik word net zo enthousiast van het oplossen van lastige (strategische) vraagstukken op het snijvlak van cultureel erfgoed, ICT en publieksbereik als van het geven van een workshop Collectieregistratie voor beginners.”

C. Bewaren, digitaliseren of afstoten door Sies Vonk
Het collectieplan als uitgangspunt voor een digitale collectie

Inhoud workshop

Digitale collecties worden steeds belangrijker en bieden een oneindige reeks aan mogelijkheden… Maar als je dan begint, zakt de moed je misschien wel in de schoenen. Duizenden objecten, talloze technische vraagstukken en een zeer beperkt aantal vrijwilligers om de klus te klaren.

Een collectieplan kan je helpen! Wat wil je eigenlijk precies bereiken met het digitaal ontsluiten van de collectie? En sluit dit ook aan bij de doelen van de organisatie?

In deze workshop gaan we aan de slag met het collectieplan en ontdekken we hoe dit helpt bij het bepalen van een goede digitale strategie. Met een schuin oog kijken we naar de Kempencollectie waar deze werkwijze al mooie resultaten opleverde.

Biografie Sies Vonk

Sies Vonk is zelfstandig adviseur digitaal erfgoed. Hij is kunsthistoricus van opleiding en was jarenlang actief in het cultuurtoerisme en als directeur/conservator van een streekmuseum. De afgelopen jaren werkte hij onder meer in opdracht van Netwerk Digitaal Erfgoed als digitaal-erfgoed-coach in de provincies Noord-Brabant en Zeeland en realiseerde als projectleider onder andere het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties, de Informatieplanner en de Kempencollectie.

D. Hoe financier je de digitale transformatie van jouw museum? Door Alice Duiven
Welke opties zijn er? Maak een begin met je projectplan!

Inhoud workshop

Na een klein inkijkje in hoe je ervoor kunt zorgen dat je als museum over voldoende middelen beschikt om je digitale transitie te realiseren zoomen we in op de vele beschikbare fondsen en subsidies. Je krijgt te horen welke opties er zijn voorzien van samenvatting en waar je op moet letten bij fondsenwerving. Dan is het eerste uur voorbij en ga je zelf nog een half uur aan het werk: je maakt een eerste aanzet voor een projectplan op A4.

Biografie Alice Duiven

Alice Duiven werkt als zelfstandige via haar bedrijf Cultuurbron. Zij geeft workshops, werkt als projectleider, adviseur cultureel ondernemerschap en allround fondsenwerver voor diverse opdrachtgevers, w.o. grote en kleine musea (van Foam en Centraal Museum tot het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers) en fondsen (FCP, Groninger Kunstraad). Daarvoor werkte zij onder meer voor OCW, Erfgoed Nederland, Cultuur-Ondernemen, Van Dooren Advies en diverse gemeentes. Sinds kort woont zij in Drenthe en verzorgt graag de workshop over het financieren van je digitale transitie voor de Drentse musea.

E. Fotograferen van objecten door Floris Scheplitz
Om je collectie te kunnen ontsluiten en te delen, heb je goede foto’s van de objecten nodig. Leer in deze workshop hoe je heldere foto’s kunt maken met eenvoudige middelen.

Inhoud workshop

Tijdens deze workshop leren de cursisten duidelijke beeldregistraties te maken van twee- en driedimensionale objecten t.b.v. van museumcollecties. Uitgangspunt is om met minimale middelen een zo professioneel mogelijk resultaat te verkrijgen.

Om je collectie te kunnen ontsluiten en te delen, is het belangrijk om de objecten te fotograferen. Je collectieregistratie verbetert namelijk enorm als je een foto koppelt aan een object. Hoe kun je heldere foto’s maken met eenvoudige middelen? Hoe zorg je bijvoorbeeld voor de juiste belichting, achtergrond, beeldformaat en camera-instelling?

Biografie Floris Scheplitz

Floris Scheplitz fotografeert al jaren voor diverse organisaties en media. Hij is een all-round fotograaf en is in Nederland en de hele wereld onderweg voor zijn opdrachtgevers. Als signature fotograaf voor o.a. Erfgoedhuis Zuid-Holland verzorgt hij grote delen van het beeldmerk en adviseert over digitalisering van collecties.