Platform Drentse Musea

Workshops 11e Drentse museumcongres

A. Burgerschap, Empathie & Educatie - Anja Sinnige
Wat is (wereld)burgerschapsonderwijs, welke rol speelt empathie daarbij en hoe sluit je daar als museum bij aan?

Inhoud workshop
In deze 'denk en doe' sessie laat Anja je (je eigen) educatief aanbod onder de loep nemen met empathie als leidraad. We kijken naar wat het culturele veld kan opsteken van recente ontwikkelingen uit het onderwijs.


Biografie Anja Sinnige
Anja Sinnige is adviseur burgerschapseducatie en auteur van de boeken Burgerschap in de klas en Historisch bewustzijn op de basisschool. Ze werkt tot september als conservator bij Museum Havezate Mensinge.

Afbeelding door Marleen Annema

B. Gekleurd Grijs | Maatje voor een dag door Marjan Oostmeijer en Katja Draper van K&C
Het is niet vanzelfsprekend, dat alle ouderen deelnemen aan kunst- en cultuuractiviteiten. Het maatjesproject beoogt dat ouderen met elkaar in contact komen en samen naar activiteiten kunnen gaan. Brainstorm jij mee?

Inhoud workshop
Het is niet vanzelfsprekend, dat alle ouderen deelnemen aan kunst- en cultuuractiviteiten; omdat ze dit niet gewend zijn en/of dat zij immobiel of eenzaam zijn. Het maatjesproject beoogt dat ouderen met elkaar in contact komen en samen naar activiteiten kunnen gaan. Over de vormgeving van dit deelproject van Gekleurd Grijs willen wij graag met de deelnemers van het Drents Museumcongres brainstormen.

Gekleurd Grijs
Al vele jaren organiseert Stichting Kunst & Cultuur het culturele project Gekleurd Grijs voor alle ouderen in de provincie Drenthe. Het jaarlijkse project bestond aanvankelijk uit de Actiemaand Gekleurd Grijs in de maand april. In deze maand organiseren een marketingcampagne voor alle culturele organisaties en creatief ondernemers om hun activiteiten, gericht op ouderen, in deze maand te kunnen programmeren. We verzorgen de PR en marketing, o.a. door het uitgeven van een programmaboekje, posters en een eigen website: www.gekleurdgrijs.nl.

Inmiddels heeft het project Gekleurd Grijs een paraplufunctie, waar andere activiteiten voor ouderen ook onder vallen. Uitgangspunt is dat we ook meer de kwetsbare oudere willen bereikbaar. Dit hebben we o.a. gedaan door thuiskunstproject ‘Vlieg zwaluw, vlieg! Naast het project Kunst en Dementie zijn we bezig met het ontwikkelen van een zogenaamd maatjesproject.

Meer informatie: www.gekleurdgrijs.nl

C. ChatGPT in Museumeducatie - Patrick Trentelman
ChatGPT, wat kan ik daar eigenlijk mee?

Stel je voor dat er een website is waar je elke vraag kan stellen, hoe moeilijk ook, en dat je meteen antwoord krijgt. Zelfs hele complexe vragen, zoals: “Hoe verhoog ik mijn bezoekersaantallen?”, Wat zou een goed thema zijn voor de volgende tentoonstelling? Schrijf er meteen ook een marketingplan bij, teksten voor de website en ontwerp een flyer”. 
Die website is er: ChatGPT.

Nu vraag je je misschien af: hoe kan deze technologie bijdragen aan mijn museum? Dat is precies de vraag die we gaan beantwoorden in deze workshop. We verkennen samen de mogelijkheden van ChatGPT en hoe deze technologie kan worden ingezet in elk aspect van het museumwerk. Want ChatGPT werkt in enkele seconden een leerzame interactieve speurtocht uit, compleet met vragen en opdrachten over je collectie. Het genereert moeiteloos een compleet jaarprogramma, plant activiteiten en zorgt meteen ook voor de uitnodigingen. Je weet niet wat je ziet!

2023 is het jaar van kunstmatige intelligentie en tijdens deze workshop zal Patrick Trentelman er even goed voor gaan zitten om je bij te praten. Maak je geen zorgen, voor deze workshop hoef je helemaal niets van computers te weten! ChatGPT is een chatbot, een kletsprogramma, een vraagbaak. Patrick helpt je simpelweg de juiste vragen te stellen. 
Want daar begint het mee: vragen stellen! 
Dan komen de verhalen en de verwondering vanzelf.

D. B1 schrijfniveau - Bureau Loo van Eck
Het gebruik van B1 tekstniveau in alle Musea

Inhoud workshop

Veel teksten in musea zijn op niveau C1 geschreven. Dit niveau is te hoog voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De landelijke overheid adviseert om teksten op B1-niveau te schrijven. In deze workshop leer je over het hoe en waarom we als Musea B1-niveau teksten moeten gebruiken, welke soort collectie of doelgroep je ook aanspreekt.

Over Loo van Eck
https://www.lve.nl/wie-wij-zijn.html

E. Het S(b)o op bezoek | Speciaal Onderwijs
Wat kan jouw museum bieden aan de doelgroep speciaal onderwijs?

Inhoud workshop

In deze interactieve workshop leer je het speciaal(basis)onderwijs en hun leerlingen beter kennen. Wie zijn doven en slechthorenden, visueel beperkte of leerlingen met een andere lichamelijke of verstandelijke uitdaging?

Wat zijn 'clusters', welke leerlingen zitten in het s(b)o en wat vraagt het van de museumdocent om deze leerlingen rond te leiden? En wat hoeft juist niet? Of werk je al met speciale doelgroepen en wil graag meer tips?

We gaan ook met elkaar in gesprek welke ervaringen er liggen en hoe je dit uit kunt breiden.

*Inclusie & toegankelijkheid