Platform Drentse Musea

Presentaties 10e Drentse museumcongres

Hieronder vindt u de presentaties van de workshopgevers en sprekers, tips en links en de contactgegevens van de sprekers.

Presentatie van Esther Scheele, registrator bij het Drents Museum.

Contactgegevens van Suzanne Rus, conservator externe betrekkingen bij het Drents Museum.

Wilt u meer weten over het Zijper Collectie Beheer Systeem en de ervaringen van Museum Nieuwlande met dit collectieregistratiesysteem, neem dan contact op via de website: museumnieuwlande.nl

A. Digitaal ontsluiten van collecties
Mirjam Verloop

Presentatie workshop

Presentatie 'digitaal ontsluiten van collecties'

Tips en links:

Hieronder een aantal links die aansluiten bij onderwerpen of vragen die ter sprake kwamen tijdens de workshop:

Biografie Mirjam Verloop

Mirjam Verloop werkt aan digitale projecten voor de cultuursector. Na haar studie was ze jarenlang programmeur en teamleider bij een digitaal bureau. In 2016 besloot ze haar ervaring met digitalisering en technologie te combineren met haar interesse voor cultuur. Sindsdien helpt ze, in dienstverband en als freelancer, culturele instellingen bij het uitwerken van digitale projecten. Met advies en kennis, door een project of een team te begeleiden, of als programmeur en maker van een digitale toepassing. In de afgelopen jaren werkte ze onder andere voor DEN, kennisinstituut cultuur & digitale transformatie, Netwerk Digitaal Erfgoed, Europeana en Museumregister.

B. Collectieregistratie voor beginners
Bibi Bodegom

Presentatie workshop

Presentatie 'Collectieregistratie voor beginners'

Tips en links

Biografie Bibi Bodegom

Bibi Bodegom is een veelzijdige erfgoedprofessional met veel kennis en ervaring op het gebied van projectleiding, museale automatisering, collectieregistratie en digitalisering. Bibi heeft gewerkt met verschillende collectiebeheersystemen als The Museum System, Adlib Windows, Axiell Collections en Memorix Maior. Zij combineert creativiteit met inhoudelijk vakkennis. Bibi’s betrokkenheid en flexibiliteit maken haar tot een bekwame en oplossingsgerichte projectleider. Door klanten en collega’s wordt zij dikwijls gezien als de drijvende kracht achter vele succesvolle projecten. Bibi: “Ik word net zo enthousiast van het oplossen van lastige (strategische) vraagstukken op het snijvlak van cultureel erfgoed, ICT en publieksbereik als van het geven van een workshop Collectieregistratie voor beginners.”

C. Bewaren, digitaliseren of afstoten
Sies Vonk

Presentatie workshop

Presentatie 'Bewaren, digitaliseren of afstoten'

Tips en links:

Biografie Sies Vonk

Sies Vonk is zelfstandig adviseur digitaal erfgoed. Hij is kunsthistoricus van opleiding en was jarenlang actief in het cultuurtoerisme en als directeur/conservator van een streekmuseum. De afgelopen jaren werkte hij onder meer in opdracht van Netwerk Digitaal Erfgoed als digitaal-erfgoed-coach in de provincies Noord-Brabant en Zeeland en realiseerde als projectleider onder andere het Spoorboekje Digitalisering Erfgoedcollecties, de Informatieplanner en de Kempencollectie.

D. Hoe financier je de digitale transformatie van jouw museum?
Alice Duiven

Presentatie workshop

Presentatie 'Hoe financier je de digitale transformatie van jouw museum'

Tips en links:

Biografie Alice Duiven

Alice Duiven werkt als zelfstandige via haar bedrijf Cultuurbron. Zij geeft workshops, werkt als projectleider, adviseur cultureel ondernemerschap en allround fondsenwerver voor diverse opdrachtgevers, w.o. grote en kleine musea (van Foam en Centraal Museum tot het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers) en fondsen (FCP, Groninger Kunstraad). Daarvoor werkte zij onder meer voor OCW, Erfgoed Nederland, Cultuur-Ondernemen, Van Dooren Advies en diverse gemeentes.

E. Fotograferen van objecten
Floris Scheplitz

Presentatie workshop

Presentatie 'Fotograferen van objecten'

Tips en links

Biografie Floris Scheplitz

Floris Scheplitz fotografeert al jaren voor diverse organisaties en media. Hij is een all-round fotograaf en is in Nederland en de hele wereld onderweg voor zijn opdrachtgevers. Als signature fotograaf voor o.a. Erfgoedhuis Zuid-Holland verzorgt hij grote delen van het beeldmerk en adviseert over digitalisering van collecties.

Lezing: Totstandkoming van erfgoedwebsite hierkomjijweg.nl
Bert Finke

Presentatie lezing

Presentatie 'Totstandkoming van erfgoedwebsite hierkomjijweg.nl'

Tips en links:

Biografie Bert Finke

Bert Finke is onder meer projectmanager van erfgoedwebsite hierkomjijweg.nl, projectcoördinator Van Gogh 2023 Emmen en voorzitter van Erfgoednetwerk Emmen. Meer informatie via de link hieronder.